Nieuws

'Sterren stralen' ook in 2012

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is Ida Roekevisch door Nederlandse Rotaryclubs gevraagd een kerstkaart te ontwerpen voor de 'Sterren stralen' actie, waarvan de opbrengst gaat naar kinderen in de knel. Zo is het creëren van sportkansen voor kinderen in achterstandsituaties het concrete doel van de afdeling Barchem & Berkel, maar ook elders in het land worden lokale projecten gesteund, die kansarme kinderen laten stralen.

De Haarlose kunstenares stelt het hier getoonde schilderij wederom belangeloos beschikbaar. En opnieuw is de actie een succes, want inmiddels zijn er al 23.000 kaarten in binnen- en buitenland verkocht aan bedrijven en organisaties. Kaarten, die de hele wereld over gaan! Voor elke verkochte kaart wordt door de Rotaryclubs ook een ster ontstoken in een van de grote kerstbomen, die her en der in het land worden geplaatst. Het idee erachter is dat iedereen – degene die de kaart verstuurt of ontvangt, maar ook de kinderen aan wie het geluk voorbij dreigt te gaan – een stralende ster kan zijn!

Onderstaande tekst van Ellis Frans verwoordt de hoop die de kunstenares via dit schilderij wil uitstralen.
In een gewichtloos universum worden boten vol stralende sterren aangevoerd onder hemelse goedkeuring. Het zijn gelukbrengers voor mensen, huizen, dieren en alle vegetatie.Schilderij Ida Roekevisch op 53.000 kerstkaarten (2011)

"De Rotary Clubs in Nederland hebben mij gevraagd of ik in het kader van hun actie 'Sterren stralen' een kerstkaart wilde ontwerpen, waarvan de opbrengst straks naar goede doelen in de verschillende regio's gaat. Kinderen uit achterstandsgezinnen een keertje echt laten stralen is het uitgangspunt. Daar wil ik uiteraard graag aan meewerken.

Drie schilderijen heb ik gemaakt. Deze is geselecteerd en de afbeelding wordt nu in een oplage van 53.000 gedrukt en straks à 5 euro verkocht ten behoeve van het goede doel. Op dit moment hebben 12 Rotary afdelingen in Nederland, België en Duitsland toegezegd aan de actie, die voor het zevende achtereenvolgende jaar wordt gehouden, mee te doen.

Tijdens het in november 2009 door de Frans & Kapma Foundation georganiseerde Literair Concert met dr. Jan Terlouw
en het Orion Ensemble, waar ook schilderijen van mij zijn tentoongesteld, kwam 'rotarian' Hans Jaap Feenstra in contact met mijn werk. Hij was als initiatiefnemer van het project 'Sterren Stralen' in Nederland meteen zo enthousiast, dat hij mij vroeg de kerstkaart 2010 te maken.

Inmiddels zijn de kaarten van de drukpers gerold en gaan spoedig de wereld over. "Eigenlijk willen we geen kaarten, maar sterren verkopen, die mensen kunnen sturen naar iemand die veel voor hen betekent", zegt Feenstra. "Het idee erachter is, dat iedereen een ster kan zijn, je buurvrouw, je personeel, je familie en dat je dat gevoel, die emotie, via de kaart wilt overbrengen." Ik ben blij, dat ik aan dit initiatief een steentje mag bijdragen.

Onderstaande tekst van Ellis A. Frans-Kapma verwoordt mijn gedachten tijdens het schilderen van dit werk."

Sterren stralen
De veruit indrukwekkendste ster van allemaal, de zon, stuurt haar licht en warmte zonder terughoudendheid naar de haar omringende vallende sterren, die in alle kleuren van de regenboog het firmament versieren. Reik naar de hemel, pluk zo’n stralende ster – er zijn er genoeg – en geef die door, als symbolische wens: een gele staat voor spiritualiteit en vreugde, de rode voor liefde en moed, de groene voor vrede en kracht, de blauwe voor trouw en eerlijkheid.